Habitat

A contemporary North Haven house departs from the norms
A sculpture of horses by Robert L. Hooke, an artist who lives in Sag Harbor, welcomes visitors to Susan Goldstein’s North Haven house. Her daughter is a professional equestrian. Durell Godfrey
A dramatic dining table was fashioned from two ancient cherry trees that were ready to fall. A glass wall of water creates soothing sounds and divides the living room into two seating areas.
The fixtures in a bathroom and its counter reflect distinctive taste. Custom-fabricated corner windows provide dramatic views while helping lower the cost of heating and cooling.Durell Godfrey photos
Projecting balconies and strong horizontal volumes bring Frank Lloyd Wright to mind. A dramatic, three-story rotunda is the axis of the house; the balcony leads to the bedrooms.Durell Godfrey photos
A fieldstone wall and tables using wood from the property’s cherry trees bring rusticity into the living room. The stair treads were also fabricated from the trees.Durell Godfey Photos

Did Anne Boleyn take shelter under these beams?
A birdhouse marks the view of the Tiedemanns’ house from the south.
Left, the “bones” of a 500-year-old barn come from the Boleyn family’s Hever Castle in England. Right, Georgica Pond in East Hampton can be seen from more than one side of the great room. Durell Godfrey Photos
The family enjoys the tranquil waters of Georgica Pond from one side of the house.
Dining in the sunroom, with its sweeping views of moors, Georgica Pond, and Georgica Beach, contrasts with meals at the formal dining room table, below left, which seems to await a feast for royalty.
Right: Books and a quirky folk art bicycle rider fill the center of the great room.
At left: Carl Tiedemann collected tools to make full use of the space between the beams. Right: A whimsical ladder is by the artist and studio furniture maker Tommy Simpson.
Tudor-style paneling geometrically complements a mantelpiece and its eclectic assortment.

The tour will take in five private gardens
Fred Stelle will open up his North Haven garden on Guild Hall’s Garden as Art tour Saturday. Durell Godfrey

To say the undertaking is even one-third finished would probably be stretching it
An electrician was busy last week installing wiring for a chandelier in the Studio. The upside-down transom is back from repair, still upside-down. Durell Godfrey Photos
The front of the house should be shingled by fall, in time for a big fund-raiser.

Purple works well on a small scale or in a large park-like setting

An eclectic house and garden have classic echoes
The roofline angles that lured Diane Blell, and the turret she added, overlook the all-green garden. Below, from left: An ormolu-framed mirror adds sparkle to a niche, and Planet the cat guards the entrance to the living room. Photos by Durell Godfrey
Dianne Blell shows a visitor a Horus-eyed chair and painted diamonds on the walls that evoke Picasso.
The culture of some of the countries she’s been to is evident.
Above, from left: A Keith Sonnier neon sculpture commands attention. The stairs, right, are original to the house; the railing came from Home Depot.
Chairs and decorative items await a photo shoot, with one of Ms. Blell’s artworks propped against the wall.
The studio is at the foot of the garden.
Left, one of her tableau photographs is hung over a Venetian desk. Center, the second floor of the turret is sometimes used as a sleeping porch. Right,the fireplace surround is antiqued mirror; the seat in front of it is from India.Photos by Durell Godfrey

Every Merrell House Tells A Story
The house offers long views toward the ocean from the second floor living areas and the third floor office and roof deck. Below, James Merrell pauses during a recent visit. Durell Godfrey Photos
Crepe myrtles flank a 20-step staircase made of dry-stack granite blocks.
A steep staircase leads to the ground floor. Right, recliners face the ocean in the master suite.
Rolling mahogany shutters help modulate sunlight at the rear of the house.
The family room, adjoining the kitchen, looks out over wetlands.
A fire pit can be lighted for outdoor comfort on chilly nights.
In the kitchen, gold-leaf glass tiles reflect sunlight throughout the day.
Durell Godfrey Photos

Five Years in the Making, the Gardens and Buildings Have Distinctive Personality
The main house, with cues from Japanese architecture and Frank Lloyd Wright, is large but nestled into the landscape. It faces part of the water garden. Photographs by Durell Godfrey
A house original to the property is now a comfortable guesthouse.
A new barn, with a fireplace and screening room, is perfect for parties.
This screened-in porch is Monica Graham’s favorite room. She also loves the kilim-covered cubes.
The gym, above, has equipment of every possible kind. It can be seen from the indoor pool, below, which boasts two underwater treadmills.
A corner of Ms. Graham’s bathroom.
Clerestory windows, horizontal stone-work, and light fixtures reflect Frank Lloyd Wright, and custom-made patio umbrellas replicate some of the house’s roof lines.
A freestanding, wood spindle-work screen, left, separates the living and dining rooms. Right, an antique Chinese gong makes a statement in the hall even when not struck.
Folding doors have custom-painted panels with an Asian motif and open onto the office. Photographs by Durell Godfrey

Inspired by the Giants of 20th Century Architecture
The south side of Don Lenzer and Bettina Volz’s house in Amagansett lets in the light, below. Above, the north side shows few windows but classic modernism.
The open floor plan, above, allows graceful flow with ample glass and pleasing sight lines, while radiant heat provides comfort. Below, a whimsical rocking horse enlivens the mud room, and Jules, the family cat, graces the living area, where a Design Within Reach sofa is paired with an Ikea chair.
Above, from left, the cantilevered bedroom is fit for dreaming, the accompanying bathroom has a half-eggshell tub, and Don Lenzer’s office, below, where a sleeper sofa sports bold pillows and the Ikea bookshelves are full to bursting.

Defined by Reclaimed Pine and Vibrant Fabrics
Climbing roses almost conceal the main house, left, and the guesthouse. Photographs by Durell Godfrey
The great room in the former house, seen from the hall, was retained. Below, the great room’s large windows look out at a grove of shade trees.
A massive breakfront, like other pieces in the house, consists of repurposed sections of different furniture.
Wooden doors above the fireplace in the sitting room off the entry hall conceal a television.
A comfortable guest bedroom has its own sitting area.
A view of the master bedroom, which is in the new part of the house, reflects a love of fabrics.
Touches of blue brighten the kitchen, paneling conceals the refrigerator and freezer, and a hidden folding door can close the kitchen off from the dining room.Photographs by Durell Godfrey