Habitat

It is possible, in undertaking a renovation of a house that dates to an earlier time, to respect its architecture and to also reflect the character of new owners.
Diane Mick-Feldman is seen (twice) in the dining room of the house, which was one of three in a row owned in the 1960s and ’70s by Charles Dear, an interior designer. She much prefers it to the smaller dining area of her New York City apartment.
Henry Feldman and Diane Mick-Feldman were delighted with the spiral iron staircase, which was there when they bought the house.
They put in a new kitchen, with farmhouse-style cabinets by East End Country Kitchens of Calverton, and a vaulted ceiling, which matches the original rooflines.
The dining room features a bold painting by Gustavo Novoa, which was among furnishings that came with the house, and Mr. Feldman’s piano can be glimpsed at left.
Ms. Mick-Feldman made sure the exterior retained its original look, as can be seen at this corner.
A master bathroom where the original kitchen once stood has sinks of an earlier period.
The distinctive fern-patterned wallpaper, seen in an upstairs bedroom, was carefully preserved using spare rolls discovered in the attic.

The floodgates have opened on exciting new plant introductions
Salvia Amistad
Lobelia cardinalis Black Truffle
Helenium Moerheim Beauty Abby Jane Brody Photos

Dianne Benson and Lys Marigold, two of the organizers, have found six properties to include, all rich with local and artistic history.
The Landing, a 12-acre property on Accabonac Harbor that has not been open to the public previously, will be on the Old Stone Stroll on May 16.
The compound once owned by Costantino and Ruth Nivola will be part of the Old Stone Stroll. Durell Godfrey
The Le Corbusier mural inside the house at the Nivola propertyDurell Godfrey
Peter Bickford and Greg McCarthy's Willow Hill features a reclaimed barn guest house that the couple had brought down from Canada plank by plank.Durell Godfrey
The tree house on Marcia Previti's property
Judith and Gerson Leiber's public gate

A couple’s adventuresome spirit propelled the first conversion here
Additions to the original barn over the years include bedrooms, a master bathroom, a kitchen, and an office. At top: Original beams are a striking reminder that this Sagaponack house began life as a barn. A tall window took the place of the barn doors.
A brick fireplace warms the eat-in kitchen, one of the 1963 additions to the original barn. The table, made by a neighbor, seats 10 comfortably.
A greenhouse office off the kitchen was added in the late 1970s.
Above, a large south-facing window bathes the master bedroom in light. Below, the master bath is the sort of place where one could while away the hours.
Work by well-known artist friends shares wall space with family photos and grandchildren’s art.
Wooden pegs hold together the posts and beams, which bear adze marks made by sawyers 200 years ago.
Steep stairs lead to a bedroom in a converted hayloft.Durell Godfrey Photos
A snapshot of the barn as it was being moved in April of 1963 Topping Family

They don’t make beach houses like this any more
The living room of a model house at Montauk Highway and Gardiner Drive shows the cathedral ceiling, open beams, and built-in bookcases common in these houses. Jeff Heatley
Alfred A. Scheffer is seen coming out of the house on Hampton Lane he designed for Ella Barbour in 1941. He treated the Cape Cod form with a “modern aesthetic and informality.”

Transformation Informed by a Minimalist Sensibility
The house was extended to the rear, and the attic was removed to allow the second-floor master bedroom to soar behind double-height windows. Durell Godfrey
Views of Congress Hall from Main Street before and after reconstruction give no indication of the scope of the changes.Don Ashby and Durell Godfrey Photos
A sleek kitchen with a glass island replaced a narrow, old-fashioned one, which had been added to the original house.Durell Godfrey
The L-shaped pool has a “beach entry,” a stone patio that slopes gradually into the water. Durell Godfrey
The master bedroom reflects the Ashbys’ modernist sensibility.Durell Godfrey
Original posts and beams are revealed in a series of cutouts in a walDurell Godfrey
The black ceiling of the sitting room reflects the floor-to-ceiling windows, making the interior seem twice as tall. Durell Godfrey
An original post and beam bisect an otherwise updated living room. The original fireplace was retained. Durell Godfrey
The house was lifted to allow an 11-foot-deep foundation and living space in a new lower level.Don Ashby
The old staircase and the back of the original brick fireplace were retained in an otherwise renovated center hallway. At right: A photograph taken during the reconstruction dramatizes the conjunction of old and new framing. Don Ashby

The mosaics on the exterior and interior of the pool house at the J.P. Kazickas house on Egypt Lane depict scenes from the myth of Jurate and Kastytis. Durell Godfrey, photos
A detail of the Kazickas house exterior
The Kazickas living room
The Daniel S. Dokos and Brian Graybill house on Hither Lane had its pool open still, even as snow fell in Connecticut.
Mr. Dokos plays the piano in this room after dinner parties.
This room demonstrates the mix of mid-century and traditional in their classic summer colony cottage.
The Sheehan House on Egypt Lane was indicative of a more traditional design aesthetic.
A game room and gym were some of the appealing features of the DeFlorio house and guest cottage on Buell Lane
The DeFlorio gym
An Yves Klein table was a prominent feature of the living room.

An Alfred Scheffer Landmark Given New Life
A second story was added and the original chimney extended, top, but the renovated section retains the original vocabulary. Durell Godfrey
Doc Whitmore, founder of the C. Whitmore Garden Center in Amagansett, planted this European copper beech in the 1950s.
The dining room has original wide-plank white oak flooring.
The Calcutta Gold marble countertop is great for rolling out dough.
A wooden door with a leaded, blown-glass window, at left, is original. The brick floor of the breakfast room is original, although the ceiling was raised and an outdoor patio added.
A half-inch thick, floor-to-ceiling curved glass window has survived intact for 60 years.

“People love the finished work, but they also love the story that came along with it,”
Jason Biondo, left, and Donnie Disbrow crafted this massive live-edge table in a Montauk client’s house from an old-growth eastern white pine using a technique called bookmatching, in which a thick slab is cut down the middle and fitted together so that both sides of the piece are almost mirror images of each other. They built a kitchen island in the house from the same tree. Carissa Katz
A floor made from salvaged oak at a house on Montauk’s East Lake Drive
A live-edge cherry slab in a Montauk powder room in Culloden Shores.
An accent wall from antique hemlock milled to different lengths and thicknesses in Mr. Biondo’s own houseJason Biondo
Hand-hewn oak beams salvaged from a barn in a Ditch Plain renovation.

In 1790 Sag Harbor was a bustling port and an important New York, well, almost-city
Carl Hribar has worked on this whale topiary in front of his Sag Harbor house for 20 years. “It’s a whaling village,” he deadpanned.
There once was a wall separating the kitchen from the sitting room, but the space has been opened. Note the late-18th-century beams.
Carl Hribar’s wife, Ki Hackney, is a fan of window seats as seen in the living room.
The dining room was added in 1910, just one of many changes in the long life of the Hampton Street house.